Ingatlan szavatosság: van garancia a használt ingatlanra?

Igen, van garancia ingatlanokra is. Használt ingatlan esetében ezt úgy nevezi a jog, hogy kellékszavatosság, új építésű ingatlan esetén pedig jótállás.

Ha használt ingatlant adsz el vagy veszel, érint az ingatlan szavatosság!

A Ptk. (2013. évi V.) 6:163. § szerint használt ingatlan eladása esetén az ingatlan előző tulajdonosa 5 év kellékszavatossággal tartozik az eladott ingatlanjáért. Új építésű ingatlan esetében az ingatlan-forgalmazó vagy a kivitelező szerkezettől függően 3-10 év jótállást köteles biztosítani. Mindkét esetben a jogszabály a vevőt védi, tehát bizonyítási kötelezettsége az eladónak van.

Használt ingatlan eladása során nem éri meg sem elhallgatni, sem eltüntetni a hibát, mert a vevőt a törvény 5 év kellékszavatossággal védi!

Mivel a legtöbb tranzakció a használt ingatlanok körében történik, viszont a szavatosságról szinte senki sem hallott, ezért most ezt a témakört járjuk körbe.

Kellékszavatosság

Használt ingatlan eladása esetén az ingatlannak meg kell felelnie:

  • a jogszabályoknak (Lakástörvény, OTÉK),
  • a rendeltetési célnak (lakóingatlan, garázs, üzlet, stb.),
  • rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasnak kell lennie.

Amennyiben a hiba ismert volt az eladáskor, azaz a vételi egyesség ennek tudatában született, ez esetben az eladó mentesül a szavatossági követeléstől. Azonban a törvény értelmében az eladó kötelessége bizonyítani, hogy a kifogásolt hiba vagy hiányosság az eladás pillanatában már ismert volt.

Az eladó köteles bizonyítani, hogy a hiba ismert volt

A hiba jellegétől és súlyosságától függően a károsult:

  • kijavítást kérhet,
  • árcsökkentést kérhet,
  • elállhat a szerződéstől,
  • vagy akár még kártérítést követelhet.

Jogi záradékok

Sajnos az adás-vételi szerződésekben általában „a megtekintett állapotban” jelzővel találkozhatunk, mely utólag igen kevés bizonyító erővel bír fényképes dokumentáció nélkül.

Az ügyvédek nem értenek a műszaki kérdésekhez, általában az ingatlannal sem találkoznak, így tőlük legtöbbször nem számíthatunk részletekbe menő felvilágosításra ezzel kapcsolatban. Amikor műszaki jellegű eldöntendő kérdéssel szembesülnek, ők is mérnökök segítségét kérik.

Legyen nyilatkozat a hibákról

Nyilatkozzon a tulajdonos az ingatlan hibáiról

Az utólagos viták elkerülésének legjobb módja, hogy ha az adás-vételi szerződés tételesen felsorolja az ingatlan lényeges hibáit fényképes dokumentációval kiegészítve. Ezt kezdeményezheti a vevő is, nem csak az eladó. Sőt, én azt ajánlom, minden vevő nyilatkoztassa írásban az eladó félt az ingatlan hibáival kapcsolatban, mert így tudja ő is bizonyítani, hogy melyek voltak ismertek az adás-vétel pillanatában.

Ezt teszem én is a műszaki állapotfelmérés során az ügyfeleim érdekében, és egyben tájékoztatom ez eladót az ide vonatkozó törvényi háttérről.

Bízom benne, hogy ez is hozzájárul egy tisztább ingatlanpiachoz és egy tudatosabb üzleti magatartáshoz, meg persze a vevők védelméhez.

Ha utólag találsz hibát

Amennyiben szavatossági körbe tartozó hibával találkoznál, azt azonnal, de legfeljebb 2 hónapon belül be kell jelenteni az eladónak. Amennyiben késel a bejelentéssel, az ebből fakadó további károkat neked kell viselni, tehát nem éri meg halogatni. A szavatosság nem terjed ki az új tulajdonos feladatkörébe tartozó karbantartás elmulasztásából adódó károkra.

Szavatosság vagy karbantartás?

Javaslom, hogy előzetesen egyeztess egy mérnökkel, hogy a hiba eredetét meghatározza. Utána keress egy kifejezetten ingatlanügyekre specializálódott ügyvédet, hogy megtudd, jogos-e a követelésed és pontosan mire tarthatsz igényt.

Fényképek: Unsplash

Főoldal: ingatlanmernok.hu