Melyik mérnök mire való?

Ebben a rövid és közérthető összefoglalóban igyekeztem összegyűjteni az ingatlanokkal kapcsolatos leggyakoribb problémákat és a fontosabb jogosultsági köröket. Ezután már tudni fogod, ki lesz számodra a megfelelő szakember!

Ha csak az építőipart vesszük alapul, akkor is sokféle mérnökkel találkozhatsz. Mind mást tanult, és ebből kifolyólag más tevékenység végzésére jogosult. Ez nem csak azért bonyolult, mert van építész- és építőmérnök is, hanem azért is, mert bizonyos tevékenységekhez külön jogosultság szükséges. Például, nem minden építész tervezhet, hanem csak az, akinek tervezési jogosultsága van. Hasonlóan, műszaki ellenőr is csak az lehet, akinek erre külön jogosultsága van.

Ingatlanmérnök

Ingatlanvagyon-értékelő x építészmérnök = ingatlanmérnök. Azért hoztam létre ezt a kifejezést, mert ez fedi le legjobban azt, amit nyújtani szeretnék: ingatlanvásárlás előtti döntéstámogató műszaki állapotfelmérés és tanácsadás. Ez a szakma itthon még nem létezik, egységes neve sincs: lakásfelmérés, ingatlanállapot-felmérés, ingatlanvizsgáló, helyszíni szemle kifejezésekkel lehet találkozni. Tőlünk nyugatabbra viszont már elismert tevékenység, sőt van, ahol kötelező, mint az energiatanúsítvány.

Építész tervező

Tervezői jogosultsággal rendelkező építészmérnök. Őt keresd, ha új házat szeretnél építeni vagy a jelenlegi ingatlanodat bővíteni/átépíteni. Az ezzel kapcsolatos felmérés és alaprajzkészítés is az ő hatásköre. Az építészmérnökökre általában jellemző, hogy kreatív, művészi oldalról közelítik meg a tervezési feladatokat. Egy katalógus-szerkezetekből nem megoldható tervezési feladat (pl. nagy fesztávok, különleges alapozás, vasbeton szerkezetek) során az építész tervező statikus közreműködését is igénybe fogja venni.

Építőmérnök, avagy statikus

Az építőmérnökök (többnyire) műtárgyak tervezésére és épületszerkezetek (pl. födém, koszorú, tetőszerkezet, pillér) méretezésre jogosultak. Általában gyakorlatias szempontok alapján igyekeznek megoldani az adott problémát. Statikust keress, ha például nem az egész házat érintő átalakításban gondolkozol, hanem mondjuk csak egy új faláttörést szeretnél, vagy lépcsőnek kell egy új födémáttörés. Akkor is statikus lesz az embered, ha ijesztő repedés jelentkezik a meglévő ingatlanodon, mert tartószerkezeti szakértői állásfoglalást csak ő fog tudni tenni ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy statisztikus az, aki a Központi Statisztikai Hivatalban az adatokat (pl. népszámlálás) feldolgozza, sztatikus pedig az áram tud lenni, amikor lufit dörzsölsz a hajadhoz és az égnek áll tőle.

Viccesnek tűnhet, de számtalanszor hallottam már, miközben a statikusra gondoltak. Ezek nagyon hasonló szavak és nem szakmabelieknek nehéz lehet megkülönböztetni őket.

Energetikus

Az energetikusok mindig mérnökök. Nem csak arra valók, hogy elkészítsék az ingatlan adásvételhez vagy bérbeadáshoz a tanúsítványokat. Pontosan (egyre pontosabban) tudják számolni az épület határoló szerkezeteinek, a gépészeti és elektromos rendszereinek az energia felhasználását és tudnak javaslatokat is tenni arra vonatkozóan, hogy hol lenne érdemes (kifizetődő) beavatkozásokat tenni.

Tehát ha nem átépítés, bővítés a cél, hanem egy meglévő épület energiafelhasználásának csökkentése, akkor az energetikus a legjobb választás!

Építési műszaki ellenőr

Műszaki ellenőr egy külön jogosultság, amit építész és építőmérnökök (továbbá villamosmérnökök, épületgépészek) is megszerezhetnek. A műszaki ellenőr feladata a kivitelező minőség-ellenőrzése. Ha újépítésű házat veszel vagy építkezel, akkor mindenképpen fogadj fel egy építési műszaki ellenőrt (netán minden szakágból egyet!), különben senki sem tudja az érdekeidet képviselni a kivitelezővel szemben! Minél korábban, annál jobb, hiszen szerkezetek kerülnek beépítésre, eltakarásra. Ha hiba vagy hiányosság van a kivitelezésben, és az eltakarásra kerül, akkor a műszaki ellenőr már csak annyit tud tenni érted, mint a patológus az egészségedért (le tud vonni következtetéseket, de kijavítani már iszonyúan nehéz).

Felelős műszaki vezető

Ő is a kivitelezőt hivatott ellenőrizni, de a felelős műszaki vezetőt a kivitelező fogadja fel. Ha úgy tetszik, a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető a pálya ellentétes térfelén focizik, eltérőek az érdekeik. Ha bármilyen vitára kerül sor akár a kivitelezés alatt, akár utólag, egy felelős műszaki vezetővel csak a műszaki ellenőr tudja felvenni a kesztyűt.

Sokan nem bíznak meg saját műszaki ellenőrt, a kivitelezőre és a felelős műszaki vezetőre hagyatkoznak. Ilyen szituációban jó tudni, hogy (nagyon kevés kivételtől eltekintve) a vendég csapat nem tud meccset nyerni Neked, mert nem a Te kapudba fogja rúgni a gólokat – hogy a focis hasonlatnál maradjunk.

Míg az műszaki ellenőri jogosultság diplomához kötött, bizonyos felelős műszaki vezetői tevékenységeket felsőfokú végzettség nélkül is el lehet látni.

Igazságügyi szakértő

Peres eljárás során a műszaki kérdések eldöntésére igazságügyi szakértőt jelöl ki a bíróság. Rá akkor lehet szükséged, ha azt szeretnéd elkerülni, hogy a vitás ügyed odáig kerüljön. Mivel ez egy rögös út, több igazságügyi szakértő van az országban, mint aki peres eljárást is vállal.

Kívánom, hogy az élet soha ne sodorjon olyan helyzetbe, hogy igazságügyi szakértőre legyen szükséged, ezért

ingatlanügyekben legyél mindig előrelátó és alapos – a legtöbbször ez nem plusz költség, hanem épp ellenkezőleg: megtakarítás!

Fotók: Unsplash és © Micskei Bernadett

Főoldal: ingatlanmernok.hu