CSOK PLUSZ 2024 – Kinek érdemes igyekeznie?

Ugyan a részletes szabályok még nem jelentek meg az új CSOK Plusz-ra vonatkozóan, de úgy tűnik, hogy az új gyermeket nem vállaló „városi” családoknak és a gyermeküket egyedül nevelőknek gyorsan lépniük kell, ha támogatással szeretnének otthont váltani.

Új gyermeket nem vállaló „városi” családoknak és a gyermeküket egyedül nevelőknek gyorsan lépniük kell

A támogatási rendszer átalakításával a kormány célja nem csak a népesség fogyásának lassítása, hanem emellett az építőipar fellendítése is. Ezúttal a fókuszba a vidék kerül, hiszen a támogatási rendszer soha nem látott mértékben fordul a preferált falvak felé. Ugyanakkor azt is látják, hogy minél idősebb az anya, annál kisebb valószínűséggel születik meg a gyermek, ezért a korhatárokat is csökkentik.

Aki nem tervez új gyermeket vállalni vagy vállalnának, de van már 3 gyermekük, viszont szűk a hely és nagyobba költözne, annak érdemes sietnie, mert 2023 végén megszűnik a „városi” CSOK meglévő gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatása.

Megszűnik a városokban a meglévő gyermekek után járó támogatás

Az új CSOK Plusz-nál ugyan a hitelösszeg mértékébe a meglévő gyermekek is beleszámítanak, de a vissza nem térítendő állami támogatás csak a 2. és 3. vállalt gyermek megszületése után jár. CSOK Pluszt-t pedig gyermekvállalás nélkül nem lehet majd igényelni. Gyermeket pedig kizárólag házastársak vállalhatnak, így a gyermeküket egyedül nevelők számára is megszűnik a „városi” támogatás.

Azok a családok, akik vállalnának új gyermeket a már 3 meglévő gyermekük mellé, sajnos elesnek az újfajta támogatástól, ugyanis legfeljebb 3 gyermekre lehet vállalást tenni. Így nekik is érdemes még a 2023 év végéig tartó konstrukciót kihasználni.

A kormány minden eddiginél jobban a vidék felé szeretné terelni a családokat, hiszen a Falusi CSOK esetében megmarad a meglévő és az új gyermekek utáni vissza nem térítendő állami támogatás, sőt, a támogatási összegek emelkednek új ingatlan vásárlása, építése, illetve meglévő bővítése és korszerűsítése esetén. Továbbá az állami támogatással kombinált CSOK PLUSZ is igényelhető lesz, így a jellemzően olcsóbb falusi régiókban a városit jelentős mértékben meghaladó támogatási összegek érhetők majd el.

A városinál magasabb támogatás jár a vidéki ingatlanokra

Az önerő eddig elvárt 20%-os mértéke 10%-ra csökken. Ennek köszönhetően a 10 millió Ft-ról 11 millió Ft-ra emelkedő Babaváró kölcsön felvétele esetén, mely 75%-ban önerőnek minősülhet, akár valódi önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás, de a hitelképesség vizsgálata során figyelembe veszi a folyósító bank, mint meglévő hitel. A Babaváró hitelt a leendő anya legfeljebb 30 éves koráig lehet majd igényelni.

Fontos kitétel, hogy sem üres telekre, sem 2 lakásos (többgenerációs) házra nem lehet CSOK támogatást igényelni.

Fotók: Unsplash


Közzétéve

itt: