A tökéletes otthon nyomában

Mitől lesz tökéletes egy otthon? Mindenkinek más: a padló színe, a kert, a konyha elrendezése, netán a tetőtér beépítés, vagy mert kevés rajta a hiba. Mi az, ami miatt úgy döntesz, hogy végül megveszed? Eleged van a keresgélésből, erre van keret, vagy esetleg az ingatlanközvetítő azt mondta, hogy holnapután jön valaki más is megnézni… Ismerős, ugye? De ez csak a felszín.

Jó döntés vagy rossz döntés

Én azt szoktam mondani, hogy -néhány szélsőséges esettől eltekintve- nincs egyértelműen rossz vagy jó ingatlan és nincs tisztán rossz vagy jó döntés, csak tudatos és tudatosságot nélkülöző döntés van.

El is magyarázom, hogy miért.

Az emberek többsége életében kevésszer vásárol ingatlant, ráadásul a többségük jelentős hitel felvétele mellett, ami óriási elköteleződést és anyagi terhet jelent, emiatt pedig felelősségteljes döntést kíván meg.

Ne dőlj be a külsőségeknek: a látszat gyakran valamit kompenzál (vagy eltakar)

Éppen ezért ne csak a hitelkamatokat, törlesztőket és futamidőket hasonlítsd össze, hanem legyél körültekintő az ingatlan kiválasztásánál is!

Nem szabad rövidtávúan gondolkozva kizárólag a pillanatnyi kiadást (vételárat) nézni. Egy ingatlan megvétele előtt mindenképpen fontold meg a következőket:

  • mire van szükségem a közeli és a távoli jövőben? Hány szoba, ha esetleg nincs annyi, a beépítési előírások engednek-e teret a bővítésre?
  • marad keret a fűtésre, a karbantartásra, felújításra, egy váratlan meghibásodás esetén a javításra? Ugyanis minél nagyobb az ingatlan, annál nagyobbak a mennyiségek is!
  • milyen a műszaki állapota? Hiába a szép festés és a trendi padlóburkolat, ha valami komoly gondja van a háznak.

A hibátlan ház

A hibátlan házat keresed? Nincs hibátlan ház. Még egy nagyon jóban is lehet találni 10 hibát, de 5-öt biztos. A sajátomban is tudok. De nem mindegy, hogy ezek komolyak-e, vagy nem, könnyen és olcsón javíthatók-e vagy sem. Éppen ezért nem feltétlenül kell megijedni attól, ha hibát találok valahol, de jobb, ha tisztában vagy vele, mit veszel.

Lehet hogy az egyik hibával valaki együtt tud élni, sőt, nem is zavarja, míg mást teljesen elriaszt. Az is lehet, hogy valaki azt keresi, amit másnak eszébe sem jutna megvenni.

Nem attól lesz az otthon tökéletes, hogy hibátlan, hiszen hibák korábban is voltak és később is elő fognak fordulni egy ingatlan élete során.

Venni vagy nem venni

Egy klasszikust idézve „ami nekem jó, az talán neked nem való„, emiatt én nem azt fogom megmondani neked az állapotfelmérés után, hogy javasolom-e megvételre az adott ingatlant vagy sem (van, akitől csak ennyit kapsz). Ezt kizárólag te tudod majd eldönteni. Viszont az írásos összefoglalóban megadok hozzá minden támogatást, hogy át tudd gondolni:

  • előnyök
  • hátrányok
  • minden szerkezet, valamint a gépészet és az elektromos hálózat állapota, mire lehet számítani a jövőben
  • legsürgősebb beavatkozások
  • és ha szeretnéd, ezek anyagai vonzatának becslése

Így tudod, hogy milyen állapotban van most a megnézett ház vagy lakás, azt is tudod, hogy mit várhatsz tőle a jövőben és azt is, hogy ha ezen javítani szeretnél, akkor annak milyen anyagi vonzatai lehetnek.

Kizárólag te tudod eldönteni, mi neked a tökéletes otthon

Hiszen nem vagyunk egyformák, az élethelyzetünk sem egyforma. Lehet, hogy neked nincs időd és energiád a felújítással bajlódni. Lehet, hogy olcsót szeretnél, hogy aztán a magad kedvére alakíthasd vagy éppen ebben szeretnél kibontakozni. Lehet, hogy csak megvenni lenne pénzed, de már felújítani, vagy a hibáit kijavítani, netán kifűteni már nem maradna. De az is lehet, hogy sok pénzed van és nem riadsz vissza a nagyobb kihívásoktól sem.

Az a fránya ingatlan-nyilvántartás

Sok vevő alapos és lekéri a tulajdoni lapot, de nem tud róla, hogy van térképmásolat is. Megint mások lekérik a térképmásolatot is, de nem tudják értelmezni a vonalakat rajta. A legtöbben viszont kétségtelenül (és sajnos) azok vannak, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi az ingatlan-nyilvántartás és hogy ez mennyire fontos.

Ha nem vagy elég alapos, akkor lehet, hogy csak egy üres telket veszel hivatalosan, vagy valami egészen mást, mint amit szeretnél. Sajnos sok hirdetés valótlan vagy csúsztatott információt tartalmaz. Nem szabad arra építeni, hogy a hirdetésben az szerepelt, hogy „jogilag rendezett„. Láttam már olyat, amit így hirdettek és sajnos iszonyatosan nem volt rendezett. (És az ügyvéd sem tudta értelmezni a vonalakat, ezért azt mondta a vevőnek, hogy jogilag rendben van…) Láttam olyat is, amit úgy hirdettek, hogy CSOK- képes és a valóságban nem volt CSOK-képes. Olyat is, hogy az ingatlanközvetítőnek fogalma sem volt, hogy mit árul és olyat is, hogy az eladó is tőlem tudta meg, hogy nincs rendben az ingatlana és még lehetne hosszasan sorolni. Tulajdonképpen abból van a kevesebb, ami tényleg rendben van. És még ez sem olyan nagy gond, ha tudsz róla és tisztában vagy a lehetőséggel és az esetleges következményekkel is!

Jogilag is legyen rendben az ingatlan, de legalább tudd, hogy mi a helyzet

A lényeg, hogy ha tudsz mindent, tisztán látsz, akkor és csak akkor kezdj el azon gondolkozni, hogy tetszik-e egyáltalán a padlóburkolat vagy a konyha…

Amúgy általában pont a látványos dolgokon (festés, padlóburkolat, bútor) sokkal könnyebb változtatni, mint a súlyos, nehezebben észrevehető, nagyobb költségű, vagy éppen helyrehozhatatlan hibákon (például rossz alapozás, hiányzó koszorú, kedvezőtlen tájolás vagy túlépítés).

Miért fontos mindez?

Hogy ne érjen anyagi csőd se a vétel miatt, se a fenntartás során. Hogy ne érjen váratlanul, ha nem lesz soha hitelképes az ingatlan. Hogy ne a vakszerencsére bízd. Hogy ne kerülj abba a csapdába, hogy évekkel később nem tudod eladni ugyanezt az ingatlant. Ne ébredj arra, hogy bontási végzést hozott a postás. Hogy ne érjenek ilyen meglepetések, ami miatt azt kívánnád: „bárcsak ne vettük volna meg!”

Ne a marketingfotók alapján dönts, legyél tudatos ingatlantulajdonos!

Borítókép: Magic Studio

Belső képek: unsplash.com

Főoldal: ingatlanmernok.hu

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “A tökéletes otthon nyomában” bejegyzéshez

  1. […] mérlegelheted a kapott információkat. Tökéletes ház nincs, (erről már korábban írtam ebben a cikkben) de legalább tudod, hogy milyen feladatokkal kell majd szembenézned a közeli vagy távolabbi […]