Ezért fontos az ingatlan-nyilvántartás!

Ha állami támogatást vagy hitelt szeretnél felvenni, akkor egy egész komoly háttérkutatást kell végezni, hogy ne bukjon el az utolsó pillanatban valami apróságon az igénylés. Azonban készpénzes vásárlás esetén sem mindegy. Elmondom, miért.

CSOK- és hiteligénylés esetén

Most szinte minden ingatlanhirdetésben szerepel a „CSOK-fogy az idő- igényelj most-mindenben segítünk” passzus, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy arra az ingatlanra valóban igényelhető is lesz a CSOK.

Többek között meg kell nézni, hogy a kiszemelt ház megfelel-e a CSOK-rendeletnek és az OTÉK-nak, az ingatlan-nyilvántartásnak, rendelkezik-e minden szükséges közművel. Ezen belül is az egyes pénzintézetek elvárásai igen jelentős mértékben különbözőek lehetnek. Ami az egyiknél szóba se jöhet, a másiknál talán átmegy.

Kevés az olyan ingatlan, ami hiánytalanul megfelel minden kitételnek. Ráadásul valóban közeleg az év vége, így aki a megszűnésre ítélt támogatási formákat szeretné igényelni, annak nagyon alaposnak kell lennie.

Előzetes szűrést (jogi ellenőrzés) én is csinálok az ügyfeleimnek. Ha nem bírsz vele, vagy nem tudod, mit és hol kell keresni, vagy mit jelent az, ami oda van írva, szívesen segítek!

CSOK-igénylés és hitelfelvétel esetén csak azokat az ingatlanokat érdemes tüzetesen megnézni és részletes műszaki állapotfelmérésre vinni, amelyek papír szinten is rendben vannak! Légy tudatos, és ellenőriztesd teljes körűen a kiszemelt ingatlan jogi helyzetét!

Általános esetben miért fontos ez?

Sokan úgy gondolkoznak, hogy „az én házam, azt építek, amit akarok! Mit nekem az előírások! Nehogy már ők mondják meg…” Ezért fordulhat elő az, hogy az ingatlanok többsége nem felel meg a hivatalos ingatlan-nyilvántartás szerinti állapotnak. Főleg igaz ez az idő múlásával.

Amikor friss használatbavételi engedélyt kap egy épület, akkor kénytelen megfelelni minden előírásoknak és rendeletnek, különben nem kapná meg azt.

Amióta egyszerűsített bejelentés van, azóta a tervező, a kivitelező és a tulajdonos együttes felelőssége még nagyobb, hiszen a tervek nem kerülnek hatósági ellenőrzés alá, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem kéne megfelelni az összes előírásnak.

Aztán ahogy telik-múlik az idő, ide kerül egy kis térburkolat, oda egy fedett-nyitott tároló, aztán a fedett tárolónak lesz oldalfala is, majd bevezetik a vizet és az áramot, esetleg hozzátoldanak, mert a fűnyírónak és a biciklinek is kell a hely, aztán már egészen messze kerültünk a hivatalos állapottól.

Régen ezt a problémát ki lehetett küszöbölni egy elég magas kerítéssel, azonban mióta a műholdképek elérhetők, azóta már nem marad rejtve semmi. A hatóságok is használják ezeket, így már ki sem kell fáradniuk a helyszínre ahhoz, hogy megnézzenek valamit – legfeljebb még nem jelezték, de ez bármikor bekövetkezhet.

Más a helyzet kimenetele akkor, ha a túlépítés még belefér a helyi előírások keretébe, és megint más, ha nem.

Az ingatlan állapotáért, jogszerűségéért a mindenkori tulajdonos a felelős, és nem menti fel az sem, hogy nem tudott az esetleges jogszerűtlenségről. Ha a hatóság kiszabja a bírságot, akkor utána a tulajdonos egyéni (polgári peres) szívügye, hogy azt kire akarja vagy tudja áthárítani.

Ezért én azt javaslom, hogy aki nem szeretne akár rögtön a legelején, vagy bármikor a bizonytalan jövőben felesleges gondot venni a vállára, azt alaposan nézze meg, milyen ingatlant vásárol!

Főoldal: ingatlanmernok.hu