Beleszeretős ház – mérnök szemmel

Az eladók is tudják, hogy könnyebb beleszeretni egy frissen felújított, jól berendezett, szépen fényképezett, virtuális körsétával bejárható ingatlanba. Sőt, mivel nem kell vele vesződni költözés után, akár még többet is hajlandóak vagyunk fizetni.

Igen ám, de ilyen esetben is figyelj az árulkodó jelekre! Az ingatlanhirdetésben csak a belső képek szerepelnek? Miért nincsenek külső fényképek? Általában nem véletlenül.

Ez egy stock fotó, de a hirdetett ház képei is nagyon jók voltak

Egy „beleszeretős” ingatlant mentem felmérni, ahogy a megbízó fogalmazott. A házat szépen felújították, és pont olyan volt az elrendezése, amilyenre vágytak. Eddig csak sötétben nézték a házat, de a bejárat mellett a lámpa fényénél volt egy kis felázás a falon és emiatt biztosra szeretett volna menni.

TIPP: ne nézz sötétben ingatlant, vagy legalább nézd meg világosban is jó alaposan! Sötétben annyi minden nem látszik!

Vizes falak

A színezés és hőszigetelés nélküli külső falak őszinték voltak, ugyanis megmutattak mindent, amit a belső friss festés és a szárazvakolat eltakart.

Nagyon vizes falak

INFO: A szárazvakolat nem azért száraz, mert a falat kiszárítja, hanem azért, mert a gipszkarton táblákat kvázi száraz technológiával, pontszerűen ragasztják a falra. Nagyon hasznos, ha gyorsan, vagy kevés víz felhasználásával szeretnénk építeni, esetleg el kell takarni valamit. Azonban van hátránya is, ugyanis érzékeny a párára, és mögötte úgy tud penészesedés kialakulni, hogy sokáig rejtve marad.

Nem is az volt a legnagyobb baj, hogy az utcafronti kis falszakasz 3 helyen volt végigrepedve a terepszinttől az ereszig. Ugyanis a ház körben 0,5-1m magasságig fel volt ázva, annyira, hogy a nedvességmérő ki is akadt. A friss festés ellenére 1-2 helyen belül is látszott a sókivirágzás ott, ahol nem volt szárazvakolat a falra ragasztva.

Nedvességmérés a száraz és a vizes területen

Mivel ez egy kb. 70 éves ház, vagy egyáltalán nem készült lábazati vízszigetelés, vagy az azóta idővel tönkrement. Ez sajnos jellemző ez ilyen korú házaknál, a különbség inkább csak abban van, hogy mennyire nedves a talaj.

Enyhén lejtős terep

Ebben az esetben az enyhén lejtős terep miatt nem csak a felszínen, hanem a talajban is érkezhetnek vizek a ház felé. Erre enged következtetni a talajból kilógó bitumenes lemez. A tulajdonos nem tudta megmondani, hogy az mi és mikor került oda, így rejtély övezi. Elképzelhető, hogy az előző tulajdonos próbálkozott a nedvesség távol tartásával, ekkor felásták az egész utcafronti falat teljes hosszában és a szakszerűtlen megbolygatás következtében repedt meg a fal. A bitumenes lemez így ebben a formában nem tudja a célját elérni, ugyanis egy nagyobb eső esetén a lemez mögött is be tud szivárogni a nedvesség.

Talajból kilógó bitumenes lemez és az egyik repedés

A tartós megoldáshoz utólagos lábazati vízszigetelésre van szükség, ami több millió forintos beruházás, de a komfortszint és az épület állagának megóvása miatt mindenképpen szükséges. A lejtős terep miatt elképzelhető, hogy egy felületszivárgó rendszert is ki kell építeni a nedvesség távoltartása érdekében. Ilyen komplex esetben egy megnyugtató megoldás érdekében vízszigetelési szakmérnök bevonására lenne szükség.

Tető

A tulajdonos hölgy elmondása szerint 1 éve került teljes körű felújításra a tető, amit nem akartam elhinni. Én olyan 25 évesre saccoltam volna. Azt mondta, hogy „Hát igen, mindig megjárják a kivitelezőkkel, mindig rosszul választanak…”.

A bitumenes zsindely pikkelyei fel voltak pöndörödve, a tetődeszkák rettentő penészesek voltak. A tetőtérben amúgy jónak tűnő 15 cm friss üveggyapot hőszigetelés volt, alatta fólia is volt, azonban a tetőkibúvó környezetében ezek közül egyik sem volt megtalálható. A tetőkibúvó egy lambériából összeállított egyszerű tábla volt, aminek a nút-féderjein keresztül nem csak a meleg, de a pára is minden nehézség nélkül távozni tud. A hideg tetőtérbe érve a zsáknyi pára lehűl, majd a felületeken kicsapódik, és kivirágzik.

Szinte minden faanyag penészes

Még néhány apróság

A lépcső kialakítása minden előírást mellőzött. Annyira meredek, hogy lépcsőnek már nem volt nevezhető, gyakorlatilag létra. A korlát laza és a mezőközökben semmi sem volt, ami a leesést meggátolta volna. Mindent meg lehet szokni, de kisgyerekkel igencsak veszélyes.

Az egybenyitott nappali-konyha étkező térben 4 különböző padlószint találkozott a friss és teljes körű padlóburkolat felújítás után.

Az új műanyag ablak a régi fa ablak keretébe lett beépítve.

Az új műanyag ablak a régi fa keretébe beépítve

Az elektromos teljesítmény a nagyobb lakrészben kevés, 1x16A volt, valószínű, hogy gyakran lecsap a biztosíték.

A ház 2 lakrészre volt osztva (kétgenerációs). A másodikban a konyha melletti WC-zuhanyzót mintha az egykori kamrából alakították volna ki. A vizes helyiségen nem volt ajtó, gyakorlatilag egy légtér volt a konyhával. Ilyet az OTÉK szerint sem lenne szabad csinálni, sőt, ha étkezőbe vagy konyhába nyílik a WC, akkor egy további előtér is szükséges volna. Ajtónak egész sok minden megfelelhet (pl. egy tolóajtó is), legalább 1 ajtót szerintem könnyen lehetett volna korábban bármikor orvosolni.

Ingatlan-nyilvántartás

Természetesen itt sem egyezett meg a valós és az ingatlan-nyilvántartás szerinti állapot, de az eltérés nem volt annyira súlyos. A melléképület szerepelt a térképmásolaton, de a bővítése nem került felvezetésre. Míg a melléképület kis méretű téglából készült, a bővítés favázas, így ebben a esetben igény esetén könnyen vissza lehet állítani a hivatalos állapotot.

Végeredmény

Az ár ugyan alkuképes volt, de a lábazati vízszigetelés, a homlokzati hőszigetelés és a tető ismételt javítása olyan mértékű plusz munkát és költséget jelentettek volna a frissen felújított szép ház illúziójához képest, ami megingatta a megbízót.

Borítókép és fényképek: copyright Micskei Bernadett

Stock fotó: unsplash.com

Főoldal: ingatlanmernok.hu