Az új energetikai tanúsítványról

2023. november 1-től életbe léptek az energetikai tanúsításra vonatkozó új előírások. Az új tanúsítványok a közérthetőségre törekednek, színesebbek és könnyebben átláthatóbbak lesznek, miközben hasznos információkat igyekeznek megosztani az érintettekkel. De talán a legfontosabb változás az, hogy már nem az adásvételi vagy bérleti szerződés kötelező melléklete az energetikai tanúsítvány, hanem az ingatlanhirdetésé.

Az energetikai tanúsítvány már az ingatlanhirdetés kötelező része

Nyár közepén az a hír látott napvilágot, hogy nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány, azonban ez abból a félreértésből adódott, hogy az adásvételi szerződésbe már nem kell kötelezően feltüntetni a HET számot. Ez egy EU-s harmonizációnak köszönhető, ugyanis ott sem kötelező a szerződésben feltüntetni.

Annyira nagy változás történt a számítás menetében, hogy az energetikai tanúsító programokat újra kellett írni és a központi tanúsító rendszert is át kellett kalibrálni. Ez több hónapos megfeszített informatikai fejlesztést jelentett mind az állami, mint a piaci szerepelőknek, a tanúsítók átképzéséről nem is beszélve. Most már működik az új rendszer és lassan találkozhatunk az újfajta tanúsítványokkal is.

Az új számítási módszertan zónákra osztja az ingatlanokat, jobban figyelembe veszi a benapozást és az ebből adódó túlmelegedést, valamint a kisebb hőhidakat is. A cél, hogy egyre jobban megközelítse a valóságot. A tanúsító minősíti nem csak az épületszerkezeteket, hanem az épületgépészeti és elektromos hálózatot is.

Számomra külön örömteli, hogy a nyári túlmelegedést egyre komolyabban veszi, és az ablakok árnyékolásával is foglalkozik. Ugyanis a költségmegtakarításnál a fenntarthatóság talán még fontosabb, ha nem klímával akarjuk lehűteni a rossz energetikai állapotban lévő ingatlanunkat. Az erről szóló korábbi cikket itt találod.

Nyári túlmelegedéssel és az árnyékolással is foglalkozik

Az energetikai tanúsítvány célja nem a pénzkidobás, nem is a felek a bosszantása, hanem a szakszerű tájékoztatás annak érdekében, hogy a vevő vagy bérlő tisztában legyen a kinézett ingatlan energetikai jellemzőivel. A közelmúltban átélt energiaválság egészen pontosan rámutatott ennek a jelentőségére.

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan energiafogyasztásának bemutatásán túl javaslatokat is megfogalmaz a lehetséges vagy szükséges energetikai korszerűsítési feladatokra, ezzel mintegy fejlesztési tervet adva a jelenlegi vagy jövőbeli tulajdonosnak.

A 2023-ig érvényben lévő rendszer annál jobb minősít adott, minél több megújuló energiát használt az ingatlan. Az új számítás viszont nem a több megújuló energiát díjazza, hanem a minél kevesebb nem megújuló energiafogyasztást. Ezzel egy sokkal racionálisabb energiafelhasználást szorgalmaz, ami jobban megfelel a jelen kor kihívásainak. A cél, hogy 2050-re nulla CO2 kibocsájtású (dekarbonizált) épületek létesüljenek.

Nem a megújuló energiafogyasztás a cél, hanem a minél kevesebb nem megújuló energia fogyasztása

Az ingatlanok besorolási jele már többször változott. Az első jelölés szerint az ingatlanok egy betűjelet kaptak (például: B), majd ezt váltotta fel a dupla betűjel (BB), mostantól pedig 2023-as évszámmal lesznek indexálva (B2023).

Eddig 10 évig voltak érvényesek a tanúsítványok abban az esetben, ha nem történt jelentős energetikai felújítás. A mostaniak érvényességi ideje 5 év lesz. A régi tanúsítványok 2023. november 1-e után 60 napig lesznek felhasználhatóak, de új tanúsítványt 2023. november 1-e után már kizárólag csak az új számítási elv alapján lehet készíteni.

Aki ingatlant tervez vásárolni vagy bérelni, maga is utánanézhet az kiszemelt ingatlan tanúsítványának az Entan (oeny.hu) oldalon, amennyiben az már rendelkezésre áll. Tehát mostantól ez már a hirdetés kötelező melléklete, azaz kötelező (lenne) feltüntetni. Továbbá szerződéskötéskor be kell mutatni, az ingatlan birtokba adásakor pedig át kell adni az bérlőnek vagy tulajdonosnak.

Fotók: unsplash.com

Főoldal: ingatlanmernok.hu