Garázs vagy pince?

Melyik a jobb? Melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Garázs alatt azt a melléképületet értem, ami a föld felett van, a pince esetében pedig -részben vagy egészen- föld alatti tárolóról beszélünk. Már laktam pincés és garázsos házban is, ezért felsorolom az objektív és a szubjektív nézőpontokat is, amit érdemes lesz a választás során szem előtt tartani!

Kezdjük a komplikáltabbal: PINCE

Műszakilag is összetettebb, hiszen a földbe kerül, ahol a különböző fajta nedvességek (talajból, csapadék) jelentik a szerkezetre a legnagyobb veszélyt. Jól szigetelni nem könnyű, nagy odafigyelést igényel (ami valljuk be, nem mindig az építőipar legfőbb jellemzője), főleg ha időszakos vagy állandó talajvízzel állunk szemben. Ráadásul a szigetelések idővel meghibásodhatnak, elöregednek, kilyukadhatnak, még ha eredetileg sikerült is hibátlanul kivitelezni. Az épületszerkezetbe jutó víz egyrészt roncsolhatja a kötőanyagot, télen elfagyhat, így hosszútávon veszélyt jelent, másrészt ideális helyet biztosít a gombáknak. Kicsit jobb a helyzet, ha legalább valamilyen szintű téli temperálással rendelkezik a pince.

Mivel a pincékbe általában nem létesítenek teljes értékű fűtést, ezért a téli hőmérséklete alacsonyabb, mint a felette lévő fűtött téré. Ebből szükségszerűen következik, hogy kellő mennyiségű hőszigetelés hiányában alulról hűti a felette lévő fűtött teret, tehát a padlót mindig hidegnek fogjuk érezni, ami kellemetlen.

Az egyéni komfortérzetünkön a bolyhos mamusz tud segíteni, ha azonban kisbaba fog kúszni-mászni a padlón, akkor érdemes komolyabb intézkedéseket tenni: ahol lehet, padlószőnyeget lefektetni, de a legjobb a födémet alulról intenzíven hőszigetelni. Ez utóbbi az energiamegtakarításnak is jót fog tenni.

A pincék egyik nagy előnye, hogy az épület tömegén belül nagy tárolási felületet biztosít a dolgainknak. De csak akkor érdemes telepakolni, ha nem nedvesedik és nem tudnak bejutni a rágcsálók. Ha lejárás épületen belül is megoldott, az emeli a kényelmi szintet, hiszen nem kell a kosár szennyessel télen a lejegesedett rámpán zsonglőrködni.

A garázsajtót érdemes hőszigeteltre cserélni, ha nem lenne az, hogy a lehűlést még jobban meggátoljuk és jó zárást biztosítson.

És most jön a pincék két legnagyobb problémája: egy régebbi építésű ház pincelejáróját keskenyebb és alacsonyabb autókra tervezték, ezért könnyen lehet, hogy sajnos nem fogsz tudni beparkolni az autóddal a pincébe. A rámpák gyakran annyira meredekek és átmenet nélküliek, hogy fennakadhat az autó hasa és orra a ki és beparkolás során. A rámpa továbbá túl keskeny, a garázsajtó pedig túl alacsony lehet egy mai autónak.

A másik fő probléma szintén a rámpával függ össze: évtizedekkel ezelőtt kiegyenlítettebb volt a csapadék és nem volt jellemző az özönvíz szerű esőzés az aszályosabb időszakok között. Ez mára szélsőséges formában jelentkezik minden évben, ami annyit jelent, hogy ha esik az eső, akkor egyszerre annyi csapadék hullik, amit a rámpa alján elhelyezett folyókák (már ha van ilyen és nincs eltömődve se) nem képesek elvezetni. Az ilyen nagy esőzéseknek általában az a vége, hogy a pincékben évente többször áll a víz, amit szivattyúzással kell eltávolítani.

Ehhez képest a GARÁZS egy egyszerűbb műszaki feladat.

Általában nem feltétlenül van egybeépítve a lakóépülettel, viszont így a telek zöldfelületéből foglal el helyet. Előfordulhat, néhány lépéssel többet kell megtennünk, de nem lesz gond a lépcsőzés se a gyerekeknek, se nekünk idősebb korunkban. Nincs talajvízszigetelési feladat, intenzív hőszigetelés sem szükséges, továbbá nem kell belőle szivattyúzni a vizet egy komolyabb esőzés után. A rámpával sem gyűlik meg a bajunk, viszont valószínű, hogy egy régi építésű garázs is trabantra vagy ladára lett méretezve, nem egy SUV-ra. Érdemes a méreteket előzetesen leellenőrizni és szükség esetén a garázs- (vagy pince-)ajtó méretnövelésének lehetőségét körbejárni.

+1 balesetvédelmi TIPP: ha kisgyereket szeretnénk nevelni az adott ingatlanban, akkor a különösen fontoljuk meg alaposan a pincelejárót! Mérlegeljük, hogy milyen mély a „gödör”, lehet-e korlátot elhelyezni vagy adott esetben van-e lehetőség elkeríteni? A korlát kialakításnak is külön szabályai vannak, hogy biztonságos legyen: pl. stabil rögzítés, korrózióvédelem, az osztások távolsága (nehogy beszoruljon a gyermek feje), valamint az osztások iránya (a vízszintesen és hálósan futó osztásra fel lehet mászni létraként, ezért a függőleges osztás javasolt).

Végeredményben mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

Összességében az a legvalószínűbb, hogy az autónk mérete fogja a legfőbb problémát jelenteni, így tároló válik belőle. Az autó téli védelmére és nyári árnyékolására pedig idővel egy kiegészítő szerkezet épül majd.

Kép: copyright Micskei Bernadett

Főoldal: ingatlanmernok.hu


Közzétéve

itt:

Cimkék: